Guest Post – Mădălina

26 decembrie 2016

Ne-am băut cafeaua împreună ca în fiecare dimineață în care el este acasă. Planurile pentru această zi erau deja făcute: masă mare cu prietenii noștri apropiați. Distracție, ce să mai :D. Ce nu știam eu este că urma să primesc din partea iubitului meu acea întrebare (la care nu mă așteptam, vă spun sincer) și urma să se termine cu un mare și din suflet “DA”. Una dintre cele mai emoționante zile din viața mea.

Proposal love couple GIF - Find on GIFER

Am început să facem planuri, să ne gândim la o dată, la locații de nuntă, etc. Am stabilit data, 31 octombrie 2020.  Apoi lucrurile au urmat cursul firesc: am  început să căutăm locație pentru nuntă. Drept să spun nu am alergat foarte mult, am văzut doar câteva restaurante și decizia a venit destul de repede. Apoi formația,  foto, video și deja simțeam că am rezolvat peste 50% din nuntă☺.

Ianuarie 2020: stabilisem toți ceilalți furnizori: make-up, candy bar, aranjamente florale, cabina foto, fum greu, coregrafie, chiar și acordeonistul din ziua nunții. Ce să mai vorbim, ne mai lipseau verighetele, rochia și costumul.

Șiiiii….a venit sfarșitul lunii februarie 2020 când în România apare primul caz de infecție cu Covid-19. Lucrurile se precipită rapid și la jumătatea lunii martie intram în stare de urgență, se impun numeroase restricții și nunțile se oficiază cu maxim 8 persoane. OPT!!!! 

Shocked Mr. Bean GIF - Find & Share on GIPHY

Inițial m-am gândit că până în Octombrie….eheeee….mai e atâta vreme și eram oarecum relaxată. În aprilie deja cam toata lumea ne întreba ce facem cu nunta.

Am început să caut și să urmăresc obsesiv  toate știrile de la TV, toate postările mireselor de pe grupurile de Facebook , orice noutate. Eram amândoi în cumpănă pe de-o parte, îngrijorați pe de altă parte, însă optimiști că măsurile se vor mai relaxa (poate). Am discutat cu diverse cunoștințe despre care știam că urmează să se căsătorească anul acesta (tot în toamnă) și care deja mutaseră evenimentul în 2021. Într-un final, după Paște, m-am decis să sun la restaurant și la formație să văd ei ce informații au. Ce m-a pus foarte tare pe gânduri a fost o replică primită din partea reprezentantului formației: “anul viitor îl avem ocupat în proporție de 80%”. Wow! Acela a fost declicul care ne-a grăbit să luăm mai repede o decizie dură, însă credem noi, rațională: AM AMÂNAT NUNTA!

Ya Know Sigh GIF by The Late Show With Stephen Colbert - Find ...

Motivele pentru care am luat aceasta decizie sunt următoarele:  posibilitatea apariției unui nou val de infectări în sezonul rece, anunțul dlui. Vela care spunea că poate(?!) din august se vor putea ține petreceri însă nu cu sute de persoane, lume panicată și evitând adunările în spații închise. Nu vrem ca dintr-un mare egoism și din dorința de a ne căsători anul acesta să riscăm sănătatea invitaților noștri. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, fără pic de ipocrizie, trebuie să ne gândim și la partea financiară. Pentru că oamenii sunt afectați financiar (șomaj tehnic, pierderea locului de muncă, reduceri de salarii) și nu știu cât de mult vor putea onora o invitație de acest fel anul acesta. 

Și m-am pus pe sunat. În cazul nostru, lucrurile au decurs rapid și am găsit înțelegere din partea tuturor. Deși limitați în alegerea unei noi date, am reușit să găsim o duminică liberă în septembrie 2021 și să organizăm totul cu aceiași colaboratori. Reacțiile lor au fost diferite, de exemplu atat cei de la restaurant cât și coregraful și cei care se ocupă de fum greu și hostesse, au fost destul de surprinși că noi cu evenimentul în toamnă ne hotărâm de acum să amânăm. Fotograful, care ne este și bun prieten, ne-a sfătuit chiar de mai demult să mutăm ca să stăm relaxați și fără stres. Cel de la formație și videograful, aproape la unison ne-au spus ca foarte mulți miri au decis să amâne pentru la anul și vor fi evenimente de joi până duminică.

Și exemplele pot continua. 

Nu am întâmpinat probleme și nici modificări de preț, deși pe Facebook citisem tot felul de situații: că restaurantul nu acceptă să amâni dacă în luna în care se desfășoară evenimentul tău nu este declarată stare de urgență, creșterea prețului unui anumit serviciu cu câteva procente, perceperea unei taxe de amânare, mărirea avansului deja achitat și lista poate continua.

Deși a fost o decizie grea, ne bucurăm totuși ca am luat-o cumva din timp. Ne bucurăm și pentru faptul ca am decis încă de la început să lucrăm cu profesioniști cu care nu ne-am “tocmit” și împreună cu care am găsit soluții. 

Cu optimism și încredere că TOTUL VA FI BINE mergem înainte! Sănătoși să fim!
Voi ce experiențe ați avut cu amânarea? A decurs totul bine sau ați întâmpinat probleme?

Mădălina